Startpagina
 
 
||||||||
COACHES RHC
WORKSHOPS
FEEDBACK
GOEDE DOELEN
OVER RHC
SHOP
NIEUWS
Hoge bloeddruk
Artrose
COPD
Hart-/vaatziekte
Kanker
Chronische darmziekte
Angst en depressie
CONTACT
Herstellen
Zonnesteek, Hitte
Overtraining
Onderkoeling
Drinken
Eten
Dehydratie
Train je voeding
Zwangerschap, lopen, voeding
Blijvend gewichtverlies
Overgewicht
ZWANGERSCHAP, LOPEN, RISOCO'S
UITLEG BUTTON
VRAGEN BIJ KLACHTEN
kortingspas
RHC vragenlijst Klachten Bij Hardlopen
jouw trainingsschema
hoe fit ben je
kies je begeleider
 
 

  

  

CHRONISCHE DARMONTSTEKING

Bij colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn is er sprake van een ontsteking van het slijmvlies weefsel van het darmkanaal, waarbij vooral de dunne en-/of dikke darm is aangedaan. Deze aandoeningen komen in twee fases voor; de chronische fase, met een relatief rustig beloop dat door de jaren heen weinig klachten geeft en de acute fase, waarin snelle uitbreidingen kunnen optreden naar andere darmgedeeltes. Het klachtenpatroon is divers, maar gaat meestal gepaard met diarree met daarin bloed en slijm.

Bij momenten van stress en depressies kan de ziekte verergeren. Hardlopen kan daarom helpen in het voorkomen van klachten, aangezien sport en bewegen stress vermindert. We weten ook dat een teveel aan sportactiviteiten een negatief effect kan hebben op ons immuunsysteem en daarmee op het beloop van de ziekte. De duur en de intensiteit van een hardlooptraining is een kwestie van uitproberen en goed letten op hoe het lichaam reageert op sportbelasting.

Naast een toename van het uithoudingsvermogen is hardlopen ook goed in het tegengaan van botontkalking (osteoporose). Bij chronische darmontstekingen is vaak sprake van een verminderde opname van nutriënten, waaronder calcium. Tevens kan het bot brozer worden door de darmontsteking of door het gebruik van medicijnen (corticosteroïden).

Wanneer sprake is van de acute fase van de ziekte, is het aan te raden niet hard te lopen, aangezien je door de diarree minder calorieën en voedingsstoffen binnenkrijgt. Dit kan je zwak en vermoeid maken. Tevens wordt het hardlopen kort na een darmoperatie ontraden.

   
 
 

 
© Running Health Center 2012 Ontwerp: Mangoa  |  Techniek: Sporteronline

                                                          TOTAALADVIES VOOR DE HARDLOOPSPORT