Hoe kom je van je verslaving af?

Je kunt het beste van een verslaving afkomen via een uitgebreid behandelplan dat de fysieke, mentale en emotionele behoeften van de verslaafde aanpakt. Behandelplannen kunnen activiteiten omvatten als cognitieve gedragstherapie (CGT), behandeling met medicijnen (MAT), 12-stappenprogramma’s, holistische benaderingen, individuele of groepstherapie en andere op bewijs gebaseerde therapieën.

Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie helpt mensen hun denk- en gedragspatronen in verband met verslaving te begrijpen, zodat ze kunnen leren hoe ze die kunnen veranderen. Onderzoek toont aan dat CGT effectief is bij de behandeling van verslavingen zoals alcohol en drugs door mensen te helpen triggers te identificeren en positieve reacties te ontwikkelen op moeilijke situaties die zouden kunnen leiden tot terugval. cacnverslavingszorg.nl is gespecialiseerd in onder andere cognitieve gedragstherapie. 

Medicijnen

Behandelingen met medicijnen worden gebruikt om te helpen bij ontwenningsverschijnselen wanneer iemand probeert te stoppen met een verslavende stof. Deze medicijnen kunnen de hunkering verminderen, de ontwenningsverschijnselen verlichten en de effecten van bedwelmende stoffen blokkeren. Veel gebruikte medicijnen voor MAT zijn methadon voor opioïden, naltrexon voor alcohol, buprenorfine voor opioïden en disulfiram voor alcohol.

12-stappenprogramma 

12-stappenprogramma’s omvatten een reeks beginselen die structuur bieden voor herstel van verslaving, alsook gemeenschapsvorming voor ex-verslaafden. Dit type benadering richt zich op persoonlijke verantwoording door middel van de 12 stappen, waarbij de verslaving wordt toegegeven, begeleiding wordt gezocht, morele afspraken worden gemaakt, aanpassingen worden gemaakt en zelfbewustzijn wordt ontwikkeld door gebed en meditatie.

Holistische benadering

Holistische benaderingen benadrukken de behandeling van de persoon als geheel door onderliggende problemen aan te pakken die verband houden met verslaving, waaronder lichamelijke gezondheid, geestelijke gezondheid, geestelijke gezondheid, sociale banden en omgeving. Dit omvat het gebruik van voeding en fitness om het algehele welzijn te verbeteren en het gebruik van massagetherapie of yoga als onderdeel van behandelplannen.

Counseling

Counseling, individueel of in groepsverband, kan nuttig zijn bij het aanpakken van gevoelens die verband houden met verslaving, zoals schaamte, schuld of spijt. Counseling biedt mensen de gelegenheid inzicht te krijgen in hun gedragspatronen, zodat ze in de toekomst betere keuzes kunnen maken.

Bij het zoeken naar manieren om een verslaving te stoppen is het belangrijk dat alle aspecten van iemands leven in aanmerking worden genomen om een effectief behandelplan op te stellen dat gebaseerd is op zijn specifieke behoeften. Met hulp van getrainde professionals zoals artsen, counselors en therapeuten kan iedereen zijn verslavende gewoonten overwinnen en betere manieren vinden om te leven zonder afhankelijk te zijn van verslavende middelen. 

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *