Bezorgd dat je een vitamine B12 tekort hebt? Vijf tips

B-vitamines zijn belangrijk voor een goede gezondheid. Eén van de bekendste is vitamine B12, die helpt bij de vorming van rode bloedcellen en een gezonde hersenfunctie. Maar het kan moeilijk zijn om genoeg vitamine B12 te krijgen uit voedselbronnen, vooral als je een veganistisch dieet volgt. Bij een B12 tekort kunnen er verschillende problemen ontstaan, dus het is belangrijk om deze vitamine adequaat binnen te krijgen. In deze blog delen we vijf tips om een ​​B12-tekort te voorkomen of te verhelpen.

Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine B12

De beste bronnen van vitamine B12 zijn dierlijke producten zoals vlees, vis, eieren en melk. Als je geen dierlijke producten eet, kan je vitamine B12 binnenkrijgen door gefermenteerde sojaproducten, zoals tempeh en miso, te eten of door voedingsmiddelen te consumeren die ermee zijn verrijkt, zoals bepaalde granen, sojamelk en plantaardige vleesvervangers.

Hou rekening met supplementen te nemen

Als je niet genoeg B12 uit voedselbronnen binnenkrijgt, kan het nemen van supplementen een goede optie zijn. B12-supplementen zijn verkrijgbaar in tabletvorm, capsules en in druppelvorm. Als je een veganist bent, controleer dan of de supplementen vrij zijn van dierlijke producten.

Laat je testen

De meeste mensen met een gezond dieet krijgen voldoende B12 binnen. Maar als je bezorgd bent dat je een b12-tekort hebt, laat je dan testen. Je huisarts kan een bloedtest uitvoeren om je B12-niveaus te controleren.

Verhoog je inname van foliumzuur

Foliumzuur is belangrijk voor de vorming van rode bloedcellen en helpt de cellen te beschermen en te herstellen. Mensen met een B12-tekort kunnen ook laag zijn in foliumzuur. Eet voedingsmiddelen rijk aan foliumzuur, zoals groene groenten, fruit, noten en peulvruchten.

Luister naar je lichaam

De symptomen van een B12-tekort kunnen onder meer vermoeidheid, zwakte, duizeligheid en tintelingen in de handen en voeten zijn. Als je merkt dat je deze symptomen ervaart, kan dat een teken zijn van een B12-tekort. Laat je testen en pas je dieet indien nodig aan.

Samenvatting 

Vitamine B12 is belangrijk voor een goede gezondheid, maar het kan moeilijk zijn om voldoende binnen te krijgen. Als je veganist bent, kan dit nog moeilijker zijn. Gelukkig zijn er veel manieren om een ​​B12-tekort te voorkomen of te verhelpen, zoals het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine B12, het nemen van supplementen en het verhogen van je inname van foliumzuur. Als je de symptomen van een B12-tekort ervaart, laat je dan testen om te controleren of je genoeg binnenkrijgt en pas indien nodig je dieet aan. Met deze vijf tips kan je ervoor zorgen dat je lichaam genoeg B12 binnenkrijgt en gezond blijft.

 

Bron: https://blog.nutrifoodz.nl/

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *