Hoe je mentale gezondheid je lichamelijke gezondheid kan beïnvloeden

Steeds meer mensen zijn zich bewust van de gesteldheid van hun mentale gezondheid en houden zich hier regelmatig mee bezig. Wat veel mensen nog altijd onderschatten is het effect van je mentale gezondheid op je lichamelijke gezondheid. Onder mentale gezondheid verstaan we de psychologische en emotionele aspecten van welzijn. Lichamelijke gezondheid omvat de fysieke aspecten van het lichaam. In dit artikel zal er verder op dit verband tussen de twee worden ingegaan.

Het verband tussen mentale en lichamelijke gezondheid

Er zijn erg veel verschillende factoren die de relatie tussen mentale en lichamelijke gezondheid kunnen beïnvloeden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan biologische en sociale factoren. Ook spelen onderliggende mechanismen, zoals hormonen, zenuwstelsel en immuunsysteem een grote rol. Een positieve mentale gezondheid kan bijdragen aan een goede lichamelijke gezondheid, terwijl een negatieve mentale gezondheid kan leiden tot een slechte lichamelijke gezondheid. Zo kun je bijvoorbeeld vatbaarder zijn voor besmettelijke ziektes. 

De impact van depressie op het lichaam

Een goed voorbeeld van dit verband is depressie. Depressie kan verschillende fysieke symptomen zoals vermoeidheid en hoofdpijn veroorzaken die het dagelijks leven negatief kunnen beïnvloeden. Daarnaast kan een depressie ook de werking van het cardiovasculair systeem, immuunsysteem en metabolisme verstoren en loop je meer kans op chronische ziektes, zoals diabetes en hartziekten.

De impact van angst op het lichaam

Ook angst heeft effect op je fysieke gezondheid. Denk hierbij aan ademhalingsproblemen, hartkloppingen en spijsverteringsproblemen. Angst kan daarnaast ook de werking van het immuunsysteem en zenuwstelsel verstoren. Net als depressie, verhoogt angst de kans op chronische aandoeningen. Voorbeelden hiervan zijn darmziekten en artritis. 

Je mentale gezondheid verbeteren

Om te voorkomen dat je last krijgt van een van de eerder genoemde fysieke symptomen, is het van belang om je mentale gezondheid op peil te houden. Hiervoor zijn erg veel verschillende manieren en methodes, zoals de Access Consciousness techniek van YanaGo. Met deze techniek krijg je toegang tot je bewustzijn met behulp van drukpunten op je hoofd. Door deze gecontroleerd aan te raken zou je onder andere stress en angsten kunnen verminderen.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *