Wat zijn de verschillen tussen trailschoenen en normale hardloopschoenen

Wil je zelf gaan beginnen met hardlopen? Dan ben je waarschijnlijk op zoek naar de beste schoenen. Dan is het handig om te weten dat er verschillende soorten schoenen zijn voor verschillende hardloopsporten. Trail running is tegenwoordig steeds meer een trend. Daarvoor zijn aangepaste trailschoenen nodig die anders zijn dan “gewone” hardloopschoenen. Maar wat is nu het verschil tussen bijvoorbeeld Salomon trialschoenen en hardloopschoenen? 

Wat is trailrunning precies?

Trailrunning is een alternatief voor normaal hardlopen of joggen voor personen die liever in de natuur lopen. Hardlopen en wandelen op paden worden gecombineerd tot trailrunning. Daardoor ren je meestal over paden op steil terrein met verschillende afdalingen en beklimmingen. Daarnaast ren je door mooie, beboste plekken.Aangepaste trailschoenen zijn geen overbodige luxe als je gemakkelijk wilt kunnen sprinten over modderige wandelingen, grindwegen en door dennennaalden.

Het onderscheid tussen hardloopschoenen

In vergelijking met traditionele hardloopschoenen bevatten trailschoenen meer robuuste noppen. Meestal wordt een slijtvast materiaal, zoals ethyleenvinylacetaat, gebruikt om de schoenzool te maken. Bovendien heeft de zool een flexibele nylon beschermlaag om je voeten te beschermen tegen verwondingen door scherpe stenen of andere potentieel schadelijke voorwerpen langs het pad. Demping is bij trailschoenen niet zo cruciaal als bij gewone hardloopschoenen, omdat trailrunning meestal plaatsvindt op zachte ondergrond zoals gras, mos en modder.

Waar moet ik op letten bij het kopen van trailschoenen?

Hoewel het voor zich spreekt dat je de schoenen moet kiezen waarbij je je het meest comfortabel voelt, zijn er toch bepaalde objectieve maatstaven waarop je je beslissing kunt baseren. Zo heb je bijvoorbeeld de grip waar je op moet letten. Er zijn specifieke schoenen met aangepaste noppenontwerpen voor elk soort ondergrond, waaronder modder, kiezels, keien, enz. Als je vaak verschillende ondergronden mengt, kun je kiezen voor een profiel dat meer in het midden ligt. Verder moet je ook letten op stabiliteit. Goede trailschoenen zijn niet te stijf en voorkomen dat je zelfs tijdens snelle afdalingen valt. Daarnaast is een goede enkelondersteuning cruciaal. Let ook goed op het materiaal van het bovenwerk.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *